Haagse lekkernijen

Typisch Haagse lekkernijen die je geproefd moet hebben

Bij Haagse lekkernijen denkt men vaak alleen aan Haagse Hopjes, maar er is meer. Den Haag kent nog vele andere specialiteiten. Ik hou het in dit overzicht op mijn favoriete Haagse gebakjes en baksels. Zoetigheden dus. Lekker bij de koffie of als ‘toetje’. Welke Haagse lekkernij schotel jij je vrienden of familie voor?

Haagsche Kakker

Een Haagsche Kakker is een plat krentenbrood met een donkerbruine spijsvulling. De Kakker ontstond vroeger, toen de krenterige Hagenaars zich tegenover hun gasten royaal wilde voordoen met een ambachtelijk gevuld krentenbrood. Meesterbakkers Hans en Frans Hessing hebben de traditie in ere hersteld. Warm de Haagse lekkernij even op in de oven, dan smaakt hij nog beter. Hessing verkoopt ook Haagse Ooievaarskoekjes, Haagse Jantjes en Haagse Bolussen.

Bakkerij: Hans en Frans Hessing
Adres: Reinkenstraat 50

Haagse Poffah

De Haagse Poffah van ’t Bakkertje lijkt op de Kakker, maar smaakt toch iets anders. Het Haagse krentenbrood is gevuld met amandelspijs, noten en diverse specerijen. Bovenop ligt amandelschaafsel. Het is een typisch Haagse traktatie. Uit 1 Poffah haal je 12 tot 16 punten. ’t Bakkertje verkoopt ook Den Haagelslag, Haagse Hopjes en overheerlijke biologische brownies.

Bakkerij: ’t Bakkertje
Adres: Oude Molstraat 38

Haagse Hopjes Cake

Wie kent het Haagse Hopje niet? Meesterbakker en hofleverancier Roodenrijs bakt een overheerlijke cake met de smaak van deze bekende Haagse lekkernij. De koffie- en caramelsmaak voeren de boventoon bij deze smeuïge cake. Bekende Hagenees Sjaak Bral is zó fan van de Hopjescake, dat hij er ambassadeur van is geworden.

Bakkerij: Roodenrijs
Adres: Frederik Hendriklaan 109 & 281

Hazelnoot Crèmegebak

Het hazelnoot crèmegebak van Maison Kelder is een begrip in Den Haag en omstreken. De specialiteit bestaat onder andere uit een aantal lagen schuimbeslag, roomboter-vanillecrème en gemalen hazelnoten. Meer is niet bekend, want het is een geheim recept. Het gebakje is ook als taart verkrijgbaar. Maison Kelder verkoopt ook varianten met slagroom en mokka.

Bakkerij: Maison Kelder
Adres: Weissenbruchstraat 1-K

Bossche Bollen

Bossche Bollen komen oorspronkelijk uit Den Bosch, maar deze Haagse variant smaakt niets minder. De Bossche Bollen van banketbakkerij Boheemen zijn de lekkerste van Den Haag. Vraag een willekeurige Hagenaar naar zijn favoriete chocoladebol en hij noemt die van Boheemen. Ieder jaar heeft de bakkerij 3 dagen waarop de Bossche Bollen in de aanbieding zijn. De halve stad staat dan in de rij. Dat is dan wel weer typisch Haags…

Bakkerij: banketbakkerij Boheemen
Adres: Laan van Nieuw Oost-Indië 225

Wil je zelf Haagse lekkernijen maken?

Kopen is makkelijk en je weet zeker dat het hapje goed smaakt, maar zelf bakken is natuurlijk veel leuker. Als het lukt en iedereen het lekker vindt, voelt dat super goed. Op internet kun je recepten voor diverse zoete Haagse delicatessen vinden. Zo maak je eenvoudig een Haagse Hopjes, een Haagse Bolus of zelfs een variant op de Haagse Kakker.

Heb jij deze Haagse lekkernijen wel eens gegeten of zelf gemaakt? Tweet me een foto of laat hieronder een reactie achter. Mis ik jouw favoriete zoete delicatesse uit Den Haag? Laat het me weten, dan kan ik hem eens proeven.

Onderwerp:Culinaire hotspots

Steekwoorden:

Artikel door: Nick