Musea Den Haag

Mijn 6 favoriete musea in Den Haag

Den Haag telt tientallen musea. Een groot deel daarvan staat in het historische stadshart. Als je op een stedentrip bent of de stad gewoon een weekend aandoet, is het bezoeken van een museum de moeite waard. Als geboren en getogen Hagenaar ben ik natuurlijk in de meeste Haagse musea geweest. Dit zijn mijn 6 favoriete musea in Den Haag.

Het Mauritshuis

In het Mauritshuis vind je het Koninklijk Kabinet van schilderijen met 800 prachtige schilderwerken uit de Gouden Eeuw. Het bekendste werk is misschien wel ‘Het meisje met de parel’ van Vermeer. Het Mauritshuis is een must als je Den Haag bezoekt. Door de Hollands-classicistische bouwstijl is het pand zelf ook een bezienswaardigheid. Breng jij dit jaar ook een bezoekje aan het Mauritshuis? Voor pashouders: je kunt er met je Museum jaarkaart naartoe.

Escher in Het Paleis

Het voormalige winterpaleis van koningin Emma herbergt sinds 2002 een permanente Escher collectie. Bij Escher in Het Paleis kun je 130 werken van de bekende graficus bewonderen. Naast beroemde werken als de 7 meter lange ‘Metamorfose III’, zijn er ook minder bekende vroege werken te zien. Voor kinderen zijn er óók leuke dingen in het Haagse museum. Op de 2e etage is er een interactieve tentoonstelling met de ‘kamer van Escher.’ Kinderen lijken hier door optisch bedrog groter dan hun ouders. Escher in Het Paleis is, met en zonder kids, de moeite waard. Helaas is de Museumkaart hier niet geldig.

De Gevangenpoort

Tegenover de Hofvijver staat de Gevangenpoort, een gevangenis uit de Middeleeuwen. Tegenwoordig worden er rondleidingen gegeven langs de vele martelwerktuigen. Er zijn meer musea rondom de Hofvijver. Met de Hofvijver passe-partout bezoek je de Gevangenpoort, Galerij Prins Willem V, Museum Bredius en het Haags Historisch Museum voor een zacht prijsje. Doen! Deze deal geldt niet in combinatie met de Museumkaart.

Museum Meermanno

Het Meermanno noemt zichzelf ‘het huis van het boek’ en heeft vooral literaire tentoonstellingen. Je leert hier meer over boeken, de boekdrukkunst en schrijvers van vroeger. 2016 is ‘het jaar van het boek’. Daarom doet het Haagse museum op het moment van schrijven een boekje open over de ontwikkeling van het boek, van kleitablet tot e-book. Een goed excuus om eens bij het Meermanno binnen te stappen! Je kunt hier met de Museum jaarkaart terecht.

De Mesdag Collectie

Bewonder de Haagse School van Mesdag en zijn tijdgenoten. De schilders legden landschappen en met losse penseelstreken vast in sobere tinten. De Mesdag Collectie bevat niet alleen schilderwerken in deze stijl. Je vind in dit museum ook schilderijen in de Barbizon stijl en werk van kunstenaars als Bauer, Courbet en Mancini. Wanneer ga jij er naartoe? Je kunt er heen met je Museumkaart.

Panorama Mesdag

In museum Panorama Mesdag kijk je je ogen uit. Bekijk het indrukwekkende 360 graden panorama van Scheveningen. Dit cultuurhistorisch vergezicht is in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag en zijn collega’s. Het doek heeft een oppervlakte van ongeveer 1680 vierkante meter! Het pand om het doek heen is speciaal voor het kunstwerk gebouwd. Door het ontwerp van de rotonde lijkt het alsof je op het Seinpostduin van 1881 staat en over de duinen en zee uitkijkt. Je kunt hier met je Museumkaart terecht.

Meer Haagse musea

Dit waren mijn favoriete musea. Den Haag heeft natuurlijk nog veel meer interessante musea. Staat jouw favoriete Haagse museum er niet tussen? Vertel me dan welke dat is en wat je er zo mooi, leuk of leerzaam aan vindt. Op deze website vind je nog meer Haagse musea en andere dingen die je in de Hofstad kunt doen.

Onderwerp:Bezienswaardigheden

Steekwoorden:

Artikel door: Nick