Spellenwinkel de Koperen Pion in Den Haag

De leukste spellenwinkels van Den Haag #1: de Koperen Pion

In de koude herfst- en wintermaanden worden er meer bordspellen gespeeld. Omdat het die tijd van het jaar is ging ik langs bij de Koperen Pion, één van de leukste spellenwinkels van Den Haag. Ik sprak met eigenaresse Kyra van Wingerden over de winkel, haar favoriete gezelschapsspellen en de leukste nieuwe bordspellen die volgend jaar een hit worden.

Spellenspeciaalzaak de Koperen Pion

De Koperen Pion bestaat sinds 2007 en is een gezellige spellenwinkel in Den Haag met populaire bordspellen, kaartspellen en nog veel meer. Het assortiment is groot, maar richt zich met name op familiespellen, kinderspellen en legpuzzels. Kyra’s favoriete spellen van dit moment? Mysterium, Hit Z Road en Unusual Suspects.

Mensen komen bij mij omdat ze eerlijk advies krijgen, de inhoud van de doos kunnen bekijken en ik de spellen waar nodig uitleg

Bij eerlijk advies hoort soms ook het afraden van een spel. Mensen gaan vaak op het mooie ontwerp van de doos af of zien een gelikte reclame op televisie. Dan komen ze naar de winkel met dat spel in hun hoofd, terwijl het helemaal niet bij hun past. Gelukkig is Kyra er dan om na wat gerichte vragen een spel aan te bevelen dat beter bij de klant en zijn spelgezelschap past en wél gespeeld gaat worden.

De Koperen PionGoogle Maps Koperen Pion Den Haag
Appelstraat 206
2564 EL Den Haag
070-8877996

Spellenkast in spellenwinkel de Koperen Pion

Kinderspellen: voor elke leeftijd wat leuks

Als je een leuk of leerzaam spel voor kinderen zoekt, is de kans groot dat je het bij de Koperen Pion vindt. Kyra heeft namelijk heel veel kinderspellen van bekende merken als Haba en Djeco in haar spellenwinkel. Het Duitse Haba is bekend van de kwaliteitsspellen in gele doosjes. Djeco is een Frans merk met een moderne uitstraling. Uiteraard hebben al deze spellen eenvoudige Nederlandstalige spelregels voor kinderen.

Bijna alle kinderspellen zijn op een bepaalde manier educatief. Ze leren samenspelen, op hun beurt wachten en dat je niet altijd kunt winnen of je zin krijgt

Als je Kyra vraagt naar de leukste kinderspellen, vertelt ze je uitgebreid over de verschillende titels die zij aanbeveelt:

  • Dier op dier
  • Miauw Miauw
  • Monster Menu
  • Big Deal
  • Carrrds (van de Haagse spelontwerper Martin Kool)

Deze spellen zijn snel te leren, leuk om te doen en bovendien leuk om cadeau te geven, bijvoorbeeld als presentje op een verjaardag of in december in de schoen.

Kinderspellen bij spellenwinkel de Koperen Pion

Party games: fun met vrienden en familie

Met de familie of een groep vrienden speel je vaak een spel dat ook met een drankje op goed te doen is. Dit noem ik ‘bier & pinda’s’ spellen

Enkele voorbeelden die Kyra erbij haalt, zijn Codenames en Wazabi. Vooral Wazabi is een aanrader. Je hebt de regels zo onder de knie, het is een snel spel en super verslavend. In het dobbelspel is het zaak om je stenen zo snel mogelijk kwijt te raken. Het lastige is alleen dat het spel met minder dobbelstenen steeds lastiger wordt. We hebben samen een paar rondes gespeeld en het is verdomd leuk! De Koperen Pion is een van de weinige spellenwinkels die het spel verkoopt.

Dobbelspel Wazabi - te koop bij de Koperen Pion

Coöperatieve spellen: samenwerken is de sleutel

Wie dacht dat je spellen alleen tegen elkaar of solo kon spelen, heeft het mis. Sinds een aantal jaar zijn er ook veel spellen te vinden waarbij je moet samenwerken om te winnen. Je speelt als het ware tegen het spel.

Een van de bekendste bordspellen in deze categorie is Pandemie, het spel waardoor coöperatieve bordspellen in Nederland voet aan de grond kregen. In het spel trek je samen met je medespelers ten strijde tegen dodelijke ziektes. Super spannend, maar niet erg geschikt voor kinderen. Daarom kwam White Goblin Games met de spellen Het Verboden Eiland en De Vergeten Stad. Deze spellen zijn ook spannend, maar hebben een kindvriendelijker thema.

Een ander coöperatief bordspel is het nieuwe T.I.M.E. Stories. In dit spel reis je als team door de tijd en corrigeer je samen fouten uit het verleden om de mensheid te beschermen. Natuurlijk kun je voor al deze spellen bij de Koperen Pion terecht.

Spellen voor twee spelers: leuk voor tussendoor

Helaas krijg je niet altijd een grote groep bij elkaar om een gezelschapsspel te spelen. Gelukkig zijn er ook genoeg spellen die je prima met zijn tweeën kunt spelen. Voor twee spelers raad Kyra een aantal leuke spellen aan: Dominion, The Game en Lost Cities.

Kyra’s favoriet Dominion is een deck builder, een kaartspel waarbij je een zo sterk mogelijke set kaarten probeert te vormen om punten te scoren. Hoe scoor je die punten? Door het mooiste koninkrijk te bouwen met steden, gebouwen en andere kaarten. Voor dit kaartspel zijn ook diverse uitbreidingen te koop bij de Koperen Pion.

Ik heb het NK Dominion georganiseerd en kwam er zo achter dat veel vrouwen het spelen en er ook nog eens erg goed