Gratis bezienswaardigheden in Den Haag

12 gratis bezienswaardigheden in Den Haag

Tijdens een wandeling door het historische centrum van Den Haag kom je langs de vele gratis bezienswaardigheden die de stad rijk is. De oude gebouwen, monumenten en standbeelden zijn stuk voor stuk de moeite waard om te bekijken en te fotograferen. Zo is een dagje Den Haag leuk én goedkoop. Bij welk bekend punt maak jij je #HaagseSelfie?

Architectuur in Den Haag

Oudbouw is veel mooier dan nieuwbouw. Althans, dat vind ik. Wie zegt er over 200 jaar nog: “wat een prachtig gebouw is dat IJspaleis toch.” Wel heeft men het nog steeds over het óude stadhuis van ‘s-Gravenhage. De historische bouwwerken werden gemaakt om de eeuwen te trotseren. Geef mij maar de Gotiek, de Renaissance of het Classicisme in plaats van het Deconstructivisme of andere hightech architectuur. Gelukkig zijn er in de hofstad nog veel van deze oude pareltjes te bewonderen. Het leek me een leuk onderwerp voor een korte stadswandeling langs deze gratis bezienswaardigheden in het centrum van Den Haag.

1. De Nieuwe Kerk

Aan het spui vind je het UNESCO-monument de Nieuwe Kerk. Deze protestante kerk werd tussen 1649 en 1656 gebouwd naar een ontwerp van Pieter Noorwits en Bartholomeus van Bassen. Als je wat van architectuur en bouwstijlen weet, herken je misschien elementen uit de Renaissance en het Classicisme. Het prachtige gebouw wordt tegenwoordig gebruikt voor huwlijken, congressen en concerten. In het kleine stadspark achter de kerk laat je de drukte van de binnenstad even achter je, zodat je heerlijk tot rust komt. Mooi uitzicht gegarandeerd. Je kunt er ook het graf van Spinoza bekijken.

2. De Passage

Even verderop ligt De Passage, een overdekt winkelgebied met luxe winkels en leuke eettentjes. De Passage werd tussen 1182 en 1885 gebouwd voor het chique publiek. Het is de oudste winkelpassage van Nederland. Architecten Herman Wesstra Jr. en J.C. van Wijk ontwierpen het oorspronkelijke rijksmonument in de Neorenaissance stijl. Enige tijd later werd een deel in de expressionistische stijl bijgebouwd. Ook deze bezienswaardigheid staat op de UNESCO-monumentenlijst. Je kunt deze bezienswaardigheid gratis bekijken, maar als je in 1 van de winkels iets moois ziet, zul je toch in de buidel moeten tasten.

3. Het Binnenhof

Achter het Buitenhof liggen het Binnenhof en de Ridderzaal. Het Binnenhof is het middelpunt van Den Haag. De stad is om het plein heen gebouwd. Het centrum van de Nederlandse politiek is tevens het oudste parlementsgebouw dat nog in gebruik is voor politiek. De gebouwen op het Binnenhof werden vanaf 1248 gebouwd. De gotische Ridderzaal is hier een voorbeeld van. Er staat een grote renovatie van het monument gepland. Bekijk het dus voor 2018 nog een keer, anders kun je het minimaal 5 jaar niet meer in volle glorie bewonderen. Vlakbij het Binnenhof vind je beelden van Johan van Oldenbarnevelt en Willem Drees.

4. De Hofvijver

Naast het Binnenhof ligt de Hofvijver. Vanaf de Lange Vijverberg heb je een prachtig uitzicht op de Hofvijver en het naastgelegen Mauritshuis. Aan de oever van de rechthoekige vijver staat het beeld van ‘Jantje’. Die van “In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje”. Hij wijst met zijn handje naar het Binnenhof. Het Mauritshuis is niet het enige museum in de buurt van de Hofvijver. Je vindt er ook onder andere de Gevangenpoort en het Haags Historisch Museum. De musea zijn niet gratis.

5. De Gevangenpoort

Het entree van de Gevangenpoort is niet gratis, maar het bezichtigen van de prachtige gevel wel. Boven de poort zie je het wapen van Holland nog zitten, met de rode leeuw op een gouden schild. In de Middeleeuwen was het UNESCO-monument een gevangenis. Gevangenen wachtten hier hun proces af en werden er gemarteld. Dat was in die tijd doodnormaal. Sinds 1882 is het een museum dat straf- en martelwerktuigen tentoonstelt. Op het plein naast de Gevangenpoort kun je een standbeeld van Johan de Witt bewonderen. Hij is het bekendste slachtoffer van de openbare executies die hier tot in de 18e eeuw plaatsvonden. Langs het plein staan panden in verschillende bouwstijlen, waaronder Jugendstil.

6. Het Oude Stadhuis

Als je het Buitenhof oversteekt en langs de Passage loopt, stap je recht op het Oude Stadhuis af. Dit oude raadhuis werd in 1564 gebouwd in de Renaissancestijl en werd later in de Lodewijk XIV-stijl uitgebreid. De klokken in de toren worden dagelijks om 09:00, 12:00, 13:00 en 18:00 geluid. Ben je er op een van deze tijdstippen in de buurt? Blijf dan even luisteren. Tegenwoordig is het gebouw geen stadhuis meer. Je kunt er nog wel trouwen. Of je er nu wel of niet in het huwelijk treedt, het blijft een prachtige fotolocatie.

7. De Grote Kerk

Naast het Oude Stadhuis staat de Grote Kerk. Het is, net als het Binnenhof, een van de oudste gebouwen van Den Haag. Het stralende Gotische kerkgebouw is in de 15e eeuw gebouwd. De Grote Kerk zelf is een rijksmonument, het gebied eromheen een beschermd stadsgezicht. Er worden tegenwoordig orgelconcerten en andere evenementen georganiseerd. Het bekijken van de kerk is uiteraard gratis, maar de activiteiten binnen meestal niet.

8. De Paleistuin

Op zo’n 5 minuten wandelen vanaf de Grote Kerk ligt de Paleistuin verscholen. Je vindt hem tussen Paleis Noordeinde en de Koninklijke stallen. De royale tuin aan de Prinsessewal stamt uit 17e eeuw. Je kunt er wandelen, picknicken en kunstwerken bewonderen. De Paleistuinen zijn vrij toegankelijk voor publiek, al weten zelfs veel locals dit niet. Het is 1 van de gratis bezienswaardigheden in Den Haag dat nog niet door toeristen overspoeld wordt. Ontdek jij het park bij je bezoek aan Den Haag?

9. Paleis Noordeinde

Als je toch bij de Paleistuin bent, kun je het aangrenzende Paleis Noordeinde niet overslaan. Het werkpaleis van Koning Willem Alexander werd vermoedelijk in de 16e eeuw gebouwd voor een grafelijk ambtenaar. Later werd het verbouwd tot ‘paleis’ en kwam het in het bezit van de Oranjes. Het statige witte gebouw met zijn sierlijke hek springt in het oog, zelfs tussen de chique winkels eromheen. In de directe omgeving van rijksmonument Noordeinde vind je 2 prachtige standbeelden: 1 van Willem van Oranje op zijn paard en 1 van voormalig koningin Wilhelmina.

10. Het Lange Voorhout

Voorbij de Kneuterdijk ligt 1 van de bekendste straten van Nederland: het Lange Voorhout. De straat staat ook wel bekend als de Lange Lindelaan, vanwege de lindebomen die keizer Karel V er liet planten in de 16e eeuw. Het was in de Gouden Eeuw een trefplaats voor de Haagse upper class. Deze chique sfeer hangt er nog, mede door de statige panden en de monumentale bomen. Bekende bouwwerken in de buurt zijn het Paleis Lange Voorhout waar nu het Escher museum in huist en het monument Saksen-Weimar. Er is bovendien jaarlijks een gratis beeldententoonstelling op het Lange Voorhout.

11. Plein 1813

Plein 1813 ligt op een minuut of 5 lopen van het Lange Voorhout. Je kunt het niet missen: het torenhoge Onafhankelijkheidsmonument is vanaf het eind van de straat al zichtbaar. Het bouwwerk is tussen 1863 in 1869 aangelegd ter ere van de overwinning op Napoleon en het einde van de Franse tijd in 1813. Vandaar ook de naam van het plein. Op de sokkel staan prachtige bronzen beelden. Helaas zijn dit replica’s van de originelen. Plein 1813 is een rustig plein waar niet veel toeristen komen. Perfect voor een paar mooie foto’s zonder vreemden erop.

12. Het Vredespaleis

De laatste gratis bezienswaardigheid die ik noem is het Vredespaleis. Dit Haagse icoon werd tussen 1907 en 1913 gebouwd naar aanleiding van de eerste Vredesconferentie van Den Haag in 1899. Het is onder andere de zetel van het Hof van Arbitrage, het Internationaal gerechtshof en de Haagsche Academie voor Internationaal Recht. Bijzonder detail: 1 jaar na de opening van het Vredespaleis brak de 1e Wereldoorlog uit.

Einde van de stadswandeling

Dit is het eindpunt van de korte stadswandeling langs de vele bezienswaardigheden die het centrum van Den Haag rijk is. Je kunt nu in 20 tot 25 minuten teruglopen naar het stadshart of tram 1 pakken. Deze stopt midden in het centrum. Van al dat wandelen heb je vast trek gekregen. Bekijk mijn favoriete lunchrooms in Den Haag als je trek hebt in een broodje of kies een goede hamburger. Meer doen, zien of beleven in Den Haag? Check deze bezienswaardigheden en evenementen in de Gemeente Den Haag.

In Den Haag staan nog veel meer prachtige historische gebouwen. Heb ik jouw favoriete monument gemist? Laat het me weten. Heb je bij 1 van deze trekpleisters een #HaagseSelfie of andere mooie foto gemaakt? Laat hem op Twitter aan me zien.

Onderwerp:Bezienswaardigheden

Steekwoorden:

Artikel door: Nick